Potřebujete poradit s nákupem, dodací lhůtou, nebo správnou velikostí? Zavolejte na +420 733 531 518, nebo napište na info@jadbergwomen.cz. Monča nebo Ivča Vás rády uslyší.

Výroba legín

Výroba dámských legín Jadberg Women

Jak všude zdůrazňujeme (a doufám, že Vás tím nenudíme) jsme rodinná firma z Moravy a legíny od začátku do konce vznikají u nás. Elasťáky a dámské legíny vyrábíme již řadu let a při jejich výrobě jsme si nastavili hodně vysokou laťku. Šlo nám o to najít elastický materiál, který lze digitálně tisknout, bude k naší pokožce velice příjemný a jemný, až tak příjemný, že jej nebudete chtít sundat. Musí držet tvar, být vyroben alespoň z částečně recyklovaných materiálů a šetrný k naší přírodě a aby byl co nejméně průhledný.

Takový materiál jsme po dlouhém testování a zkoušení konečně našli. Navíc má tu výhodu, že se používáním svým tvarem přizpůsobí majitelce. Naše legíny jsou takové, že skvěle pruží, vylepšují postavu a díky materiálu se člověk cítí fajn, nepotí se a je v pohodě.

Dalším stupněm je vlastní výroba. I ta skrývá spoustu záludností. Legíny, pokud jsou udělané dobře na tělo, jsou totiž značně namáhaným kusem oblečení. Švy neustále pruží a je na ně vytvářen trvalý tah. Za takové situace je potřeba využít špičkových nití, které tento tah zvládnou, minimálně po dobu životnosti legín a k tomu se přidává technologie výroby.

leginy-jadberg-vyroba-1

Na záčatku celého procesu je střihání legín. To probíhá u nás ručně pomocí řezaček na textil. Následně jdou nastřihané díly do sublimační dílny, kde je naši šikovní grafici a tiskaři nasublimují do materiálů. Při procesu tisku je motiv nastálo zafixován do materiálu při vysokém tlaku a teplotě. Tento proces obarví vlákna, takže motiv je již trvale součástí materiálu. Díky použité technologii legíny neztrácí barvu a barvy budou již napořád krásně syté. Po tomto procesu se legíny přesouvají do šicí dílny.

Když jsme začínali, sešívali jsme dámské elasťáky (legíny) pouze na čtyř-nitném overlocku. Tento typ stehu je z hlediska výroby nejjednodušší, šev je dostatečně pevný i relativně pružný, má ale zásadní nevýhody. První je, že velice brzy začnou být ve švu viditelné jednotlivé niti a postupem času, se tento "žralok" zvětšuje. Další nevýhodou tohoto švu je to, že z rubové strany "blemcá" kus látky a při oblékání se může skládat na jednu či druhou stranu a může tlačit a pusobit nepěkně. Vyřešili jsme to tak, že jsme overlockové švy začali prošívat pokrývacími švy. To už je o level lepší varianta. Nikde nic netrčí, nitě jsou krásně schované a i šev je pěkně uhlazený. Nevýhodou tohoto řešení je velké množství materiálu na jednom švu, což činí tento šev vyšším, nižší pružnost a navíc je extrémně pracný.

Vrcholným a jedinným profesionálním řešením pro šití legín je flatlockový šev. Na to je potřeba ale značně drahý šicí stroj, který je více-méně jednoúčelový a složitá obsluha, která vyžaduje vynikající švadlenu. V roce 2020 jsme tento stroj pořídili a přesvědčili se, že zvěsti o tom, že to nebude jednoduché se potvrdily. Tímto obdobím jsme si s velkým stresem prošli, naše holky v dílně se zdokonalily v párání, než jsme se vše konečně naučili. Nyní již na tomto stroji šijeme všechny legíny. A jaká je tedy jeho výhoda? Je to flatlockový steh-a jak již název napovídá, jedná se o plochý, zajištěný šev, který v jedné operaci složí dva materiály přes sebe a zajistí je pružným stehem. Díky tomu je šev nízký (plochý), měkučký, perfektně elastický a stabilní. Jeho pružnost je udávána až o 60% vyšší. To znamená, že švy pruží téměř stejně jako materiál. Navíc nikde nevylézají žádné nitě, šev má vynikající životnost  a i manipulace při výrobě je mnohem svižnější. Je pravda, že tato flatlocková technologie nás posunula o notný kus dál.

leginy-jadberg-vyroba-strihani-1

Střih dámských legín vychází z Mončiných návrhů. Naše legíny jsou dělané tak, aby zlepšovaly tvary a zdůrazňovaly ženskost. Vysoké pasy (12cm) z kompresního materiálu s Push-up efektem zeštíhlují postavu, skvěle sedí a zvýrazňují zadeček, vysoký střih výborně skrývá problémové boční partie a snižuje sjíždění a dostatečná délka pevně ukotvuje legíny na svém místě. V současné době vyrábíme 2 střihy legín. Jedny jsou vhodné pro ženy s většími boky a druhé pro ženy s menšími boky. Poznáte je podle toho, že v popisu je buď uvedeno Střih 1 (větší boky) nebo Střih 2 (Menší boky). 

Co se týká velikosti legín, Monča doporučuje je objednávat hodně na tělo. Používáním se trochu zvětší a perfektně se přizpůsobí Vašim křivkám.

Celkový design legín vychází z aktuální nálady, pocitů, snů a zážitků. Na designu pracujeme společně (Martin s Monikou) a vše prochází důraznou a někdy i vášnivou oponenturou :). Ne vždy se shodneme, a tak se do výroby dostává jen zlomek toho co máme v hlavách či srdcích. Někdy za naše nápady vděčíme můzám a jiným bytostem a tak doufáme, že v každém kousku Vám předáváme část nás samých.

leginy-jadberg-vyroba-pas-1

Přejeme Vám, ať se Vám naše legíny krásně nosí. 

Odkazy na nabídku dámských legín Jadberg women: Dlouhé legíny - 3/4 legíny - Krátké legíny - Zateplené legíny