Potřebujete poradit s nákupem, dodací lhůtou, nebo správnou velikostí? Zavolejte na +420 733 531 518, nebo napište na info@jadbergwomen.cz. Monča nebo Ivča Vás rády uslyší.

Modal -úžasně příjemný materiál

Modal-jemný a vzdušný přírodní materiál

Dnes se podíváme na Modal - další krásný a přírodní materiál, který používáme v našich kolekcích.

Modal je typ regenerovaného celulózového vlákna, vyráběného z bukového dřeva. Jako materiál, který se v posledních desetiletích etabloval v textilním průmyslu, modal nabízí několik jedinečných vlastností, které ho činí oblíbenou volbou pro výrobu různých druhů oděvů, včetně dámské módy.

Historie a vznik Modalu
Modal byl vyvinutý rakouskou společností Lenzing AG v 60. letech 20. století jako pokus o zlepšení tradičního viskózového vlákna. Cílem bylo vytvořit materiál, který by měl lepší fyzikální vlastnosti, jako je vyšší pevnost ve vlhkém stavu a lepší odolnost proti srážení. Díky těmto vylepšením se Modal stal oblíbeným v textilním průmyslu, zejména pro výrobky, kde oceníme měkkost a pohodlí.

Vhodnost pro dámskou módu
Modal je obzvláště oblíbeným materiálem v dámské módě díky několika klíčovým vlastnostem:

  • Měkkost a hladkost: Modal je mimořádně měkký na dotek, což z něj činí ideální materiál pro oděvy, které jsou v přímém kontaktu s pokožkou, jako jsou trička, halenky, šaty, ale i spodní prádlo.
  • Prodyšnost: Vysoká prodyšnost modalu zajišťuje pohodlí i v teplém počasí nebo během fyzické aktivity.
  • Absorpce vlhkosti: Modal efektivně absorbuje vlhkost, čímž pomáhá udržovat uživatele v suchu a pohodlí.
  • Odolnost proti mačkání a srážení: Oblečení z Modalu si dlouhodobě udržuje svůj tvar a vzhled, což snižuje potřebu častého žehlení.

Výhody Modalu
Modal nabízí několik výhod, které ho odlišují od jiných textilních materiálů:

  • Udržitelnost: Modal je často považován za ekologičtější volbu, protože je vyráběný z obnovitelných zdrojů (bukového dřeva) a jeho výrobní proces je energeticky účinnější s menším dopadem na životní prostředí než tradiční textilní vlákna.
  • Univerzálnost: Modal lze kombinovat s dalšími vlákny, jako je bavlna, polyester a elastan, což umožňuje výrobu široké škály textilních produktů s různými vlastnostmi.
  • Snadná barvivost: Modal dobře drží barvy, což znamená, že oděvy z tohoto materiálu si dlouhodobě zachovávají svůj jasný a živý vzhled.
damske saty melrose-jadbergwomen cerna skladana damska sukne elisa jadbergwomen

 

Doporučení k údržbě
Ačkoliv je Modal poměrně odolný materiál, pro zachování jeho vlastností a vzhledu doporučujeme dodržovat určité postupy údržby:

  • Praní: Kousky z Modalu doporučujeme prát v pračce na jemný program s použitím studené nebo mírně teplé vody. Doporučujeme používat mírný prací prostředek.
  • Sušení: Pro zachování tvaru a minimalizaci srážení je nejlepší sušit oděvy z Modalu na vzduchu, volně zavěšené, nejlépe ve stínu pro zachování jasnosti barev. 
  • Žehlení: Pokud je to nutné, lze modal žehlit na nízké až střední teplotě. Doporučuje se žehlit z rubové strany, aby se předešlo poškození povrchu látky.

Pokud se budete držet těchto jednoduchých pokynů udržíte své kosuky z Modalu v perfektním stavu po dlouhou dobu, čímž maximalizujete jejich životnost a pohodlí při nošení.

 

Srovnání Modalu a Tencelu
Modal i Tencel (lyocell) jsou regenerovaná celulózová vlákna, která mají v textilním průmyslu své pevné místo díky svým jedinečným vlastnostem a udržitelnosti. Přestože jsou si v mnoha ohledech podobné, existují mezi nimi zásadní rozdíly:

Původ a výroba:

  • Modal je vyrobený z bukového dřeva a byl vyvinutý jako vylepšení tradičního viskózového vlákna s lepší pevností ve vlhkém stavu a větší odolností proti srážení.
  • Tencel (lyocell) pochází také z celulózy, ale obvykle z eukalyptového dřeva. Tencel je známý svým ekologickým výrobním procesem, kde se výrobní proces recykluje v uzavřeném cyklu, což minimalizuje dopad na životní prostředí.

Vlastnosti a použití:

  • Modal je obzvláště ceněný pro svou mimořádnou měkkost, absorpční schopnosti a odolnost proti srážení a mačkání. Je oblíbený v dámském prádle, sportovním oblečení a dalších druzích měkkého a pohodlného oblečení.
  • Tencel vyniká vysokou pevností, hebkostí a schopností odvádět vlhkost, což z něj činí ideální materiál pro širokou škálu oděvů, od každodenního oblečení po luxusní textilie. Tencel je také prodyšný a má dobré termoregulační vlastnosti.

Udržitelnost:
Obě vlákna jsou považována za udržitelnější volbu ve srovnání s tradičními textilními materiály, jako je bavlna nebo polyester, díky svému původu z obnovitelných zdrojů a efektivnějším výrobním procesům. Nicméně, Tencel je často vnímán jako ještě šetrnější k životnímu prostředí kvůli svému inovativnímu a účinnějšímu procesu recyklace výrobního procesu.

Údržba:
Jak Modal, tak Tencel vyžadují zvýšenou péči, včetně praní na šetrný režim a sušení na vzduchu, aby si zachovaly své vlastnosti. Oba materiály mají sklon k menšímu srážení a jsou odolné proti mačkání, což usnadňuje údržbu.

I když jsou si Modal a Tencel podobné v mnoha aspektech, výběr mezi nimi může záviset na specifických vlastnostech materiálu, které preferujete pro určité typy oděvů, a na vašich prioritách v oblasti udržitelnosti a dopadu na životní prostředí, ale oba dva materiály jsou luxusnější volbou oproti klasickým materiálům.

Naše výrobky z příjemného Modalu naleznete zde.

 

handmade-modni atelier-big