Potřebujete poradit s nákupem, dodací lhůtou, nebo správnou velikostí? Zavolejte na +420 733 531 518, nebo napište na info@jadbergwomen.cz. Monča nebo Ivča Vás rády uslyší.

Tencel - materiál budoucnosti

Dnešní článek bude o úžasném materiálu Tencel, který stále více používáme v naší udržitelné kolekci Jadbergwomen

Tencel je obchodní značka pro lyocell, typ vlákna vyráběného z celulózy, která se získává z dřevní buničiny. Lyocell, a tedy i Tencel, je známý svou vysokou pevností, absorpčními schopnostmi a příjemným omakem, což z něj dělá oblíbený materiál v textilním průmyslu, zejména v dámské módě.

Jak Tencel vznikl
Tencel byl vyvinut v 90. letech 20. století společností Courtaulds Fibres ve Velké Británii. Jedná se o inovativní materiál, který vzniká ekologicky šetrným procesem. Výroba Tencelu zahrnuje rozpouštění dřevní buničiny v netoxickém rozpouštědle, které se poté regeneruje a recykluje v uzavřeném cyklu, čímž se minimalizuje dopad na životní prostředí. Tato vlastnost činí Tencel udržitelnějším materiálem ve srovnání s tradičními textilními vlákny, jako je bavlna nebo polyester.

Srovnání s Lyocelem
Tencel je vlastně značkové jméno pro lyocell, takže v technickém smyslu neexistuje podstatný rozdíl mezi Tencelem a lyocellem. Hlavním rozdílem je, že Tencel je značka vlastněná společností Lenzing AG, která klade velký důraz na udržitelnost a ekologickou šetrnost ve svém výrobním procesu. Všechny produkty Tencel by měly splňovat vysoké standardy udržitelnosti a kvality stanovené společností Lenzing.

Vhodnost pro dámskou módu
Tencel se díky svým jedinečným vlastnostem široce využívá v dámské módě. Jeho přirozená absorpční schopnost zajišťuje, že oblečení z Tencelu je prodyšné a pohodlné i ve velmi teplém počasí. Tencel je také mimořádně jemný na dotek, což jej činí ideálním materiálem pro každodenní oblečení i luxusní kousky. Díky své pevnosti je odolný a dlouhotrvající, což je v souladu s rostoucím trendem udržitelné módy, kde spotřebitelé hledají oděvy, které vydrží déle a nejsou tak často nahrazovány.

Další výhodou Tencelu je jeho všestrannost; může být použit v různých typech oděvů, od lehkých letních šatů a blůz až po pohodlné legíny a dokonce i ve spodním prádle. Jeho schopnost dobře se barvit umožňuje výrobcům nabízet širokou škálu barevných odstínů a vzorů.

V neposlední řadě je potřeba zmínit, že Tencel je úžasný i díky své vzdušnosti, funkčnosti a odolnosti proti potu a zápachu.

Závěrem, Tencel je díky své udržitelnosti, odolnosti a komfortu ideální volbou pro dámskou módu. Nabízí spojení ekologické šetrnosti s praktickým a estetickým apelem, který vyhovuje modernímu spotřebiteli hledajícímu kvalitu a udržitelnost ve svém šatníku.

tencel-kosile-damska-jadbergwomen-bonnie   damska-halenka-esmee-hneda-jadbergwomen
Tencelová dámská košile Bonnie Elegantní dámská halenka Esmée z luxusního Tencelu


Údržba oděvů z Tencelu vyžaduje jistou pozornost, aby si zachovaly svou krásu a funkčnost. Zde je několik tipů, jak se o tato vlákna starat:

Praní
- Šetrný režim: Tencel je sice pevný materiál, ale pro zachování jeho jemnosti a struktury je doporučeno prát oděvy na jemném cyklu ve studené nebo mírně teplé vodě.
- Používejte mírný prací prostředek: Vyhněte se silným chemikáliím a bělidlům, které by mohly vlákno poškodit. Mírný prací prostředek je nejlepší volbou.
- Vyvarujte se použití aviváže: Aviváže mohou způsobit, že vlákna ztratí svou přirozenou hebkost a absorpční schopnosti.

Sušení
- Sušte na vzduchu: Nejlepší způsob, jak sušit oděvy z Tencelu, je na vzduchu. Vlákna mají tendenci schnout rychle, takže není nutné používat sušičku, která by mohla materiál zbytečně zatěžovat.
- Vyhněte se přímému slunečnímu záření: Zatímco sušení na vzduchu je ideální, přímé sluneční světlo může způsobit vyblednutí barev. Sušte ve stínu nebo v dobře větraném prostoru.

Žehlení
- Žehlete na mírné teplotě: Pokud je to nutné, Tencel lze žehlit, ale doporučuje se používat nízkou nebo střední teplotu. Příliš vysoká teplota může materiál poškodit.
- Používejte parní žehličku: Pro odstranění záhybů může být užitečné použít parní žehličku, která pomáhá vlákna uvolnit bez přímého kontaktu s horkou plochou.

Skladování
- Skladujte pečlivě: Aby se předešlo trvalým záhybům nebo poškození, je vhodné oděvy z Tencelu skladovat buď pověšené na ramínku nebo pečlivě složené.

Dodržováním těchto jednoduchých kroků zajistíte, že vaše oděvy z Tencelu si zachovají svou krásu a funkčnost po dlouhou dobu.


Oděvy z Tencelu mají několik vlastností, které je činí odolnějšími proti potu a zápachu, což je dělá vhodnými pro nošení v teplém počasí nebo během fyzické aktivity.

Absorpce vlhkosti
Tencel je vynikající v absorbování vlhkosti; dokáže absorbovat o 50% více vlhkosti než bavlna. Tato vlastnost pomáhá udržet pokožku suchou a zabraňuje tvorbě prostředí, ve kterém se mohou množit bakterie způsobující zápach.

Prodyšnost
Oděvy z Tencelu jsou také velmi prodyšné, což umožňuje lepší cirkulaci vzduchu kolem těla. To napomáhá odvádět vlhkost a teplo od těla, což snižuje pocení a udržuje uživatele v pohodě.

Antimikrobiální vlastnosti
Tencel má přirozené antimikrobiální vlastnosti, což znamená, že je méně pravděpodobné, že se na něm budou množit bakterie způsobující zápach. Tato vlastnost činí Tencel vhodným materiálem pro oděvy, které jsou nošeny přímo na tělo, jako je spodní prádlo, sportovní oblečení a každodenní oblečení.

Snadná údržba
Oděvy z Tencelu lze snadno prát a udržovat, což znamená, že lze efektivně odstranit pot a zápach, aniž by došlo k poškození materiálu. Pravidelné praní v mírném pracím prostředku pomáhá udržovat oděvy čisté a bez zápachu.

 

Naše výrobky z úžasného Tencelu najdete zde.

 

handmade-modni atelier-big